Kutyaovi

Kutyaovi

Gyermekeinket is járatjuk óvodába, ahol a kisgyerek megtanul a társaságban viselkedni, a többiekhez alkalmazkodni, a társával kulturáltan játszani, stb. Ugyanezt tanulják a kutyaoviban a kölykök.

A kölyökkutyákat érdemes legalább néhány alkalommal elvinni a kutyaiskola „ovis” foglalkozására, (miután minden szükséges védőoltását megkapta), ahol a kiskutya hozzászokik a többiek társaságához, megtanulja – mert tapasztalja-, hogy nem kell félni a másik állattól, megtámadni nem szabad, egyszóval: szocializálódik. A nagyjából azonos életkorú kölyökkutyák az oviban együtt játszanak, de a gazdák és a kiképzők figyelik őket, és szelíden irányítják, helyes mederbe terelik a nem megfelelő viselkedést. A kiskutya megtanulja, hogy társai mellett békésen kell viselkedni, még játékból se szabad túl erőset harapni, ha a gazdája elszalad előle, akkor utána kell mennie, az elgurított labdát vissza lehet hoznia, ez esetben újra elgurítják, és így tovább.

Minden gyakorlat, minden foglalkozás a kiskutya már kialakult, vagy kialakulóban lévő ösztöneire épül, ezeket erősítjük helyes viselkedés esetén játékkal, jutalom falattal, így szerez a kölyök hasznos tapasztalatokat, és a gazda megtanulja, hogyan bánjék a kutyájával.