Alapképzés

Alapképzés

A nagyvárosban élő kutyáknak sok mindent meg kell tanulniuk, hogy a gazdájuk mellett békésen, kiegyensúlyozottan tudjanak élni. A kutyák az életük kezdeti szakaszában, amikor a környezetükkel ismerkednek, mindenképpen tanulnak, és ha ezt a tanulási folyamatot a gazda irányítja, akkor a kutya hasznos, szükséges és jó dolgokat tanul meg, ha pedig nem irányítja senki, akkor az állat esetleg bosszantó, zavaró magatartást alakít ki, pl: nyüszít, kapar, gödröket ás a kertben stb. A kiképzés során a gazda hozzászoktatja kutyáját a zajokhoz, a forgalomhoz, a többi kutya jelenlétéhez, megtanítja számára az alapvető engedelmességi gyakorlatokat, pl: hogy hívásra odajöjjön, üljön, feküdjön vezényszóra, visszahozza az eldobott tárgyat, vezethető, irányítható legyen az utcán, stb. ezzel kutyáját alkalmassá teszi arra, hogy együtt tudjon élni a családtagokkal, ne zavarja a szomszédokat, ne féljen a városi forgalomban, ne támadjon ok nélkül, egyszóval: boldog és kiegyensúlyozott kutya legyen.

Az Excellent Dog kutyaiskolán hozzáértő kiképzők irányítása mellett a gazdák saját maguk foglalkoznak kutyáikkal, közös „sportot” űz az ember és kutyája. Az iskolánkban a gazdákat is tanítják a kiképzésvezetők, a gazdák szemlélete is formálódik, jobban megismerik kedvencük természetét, szokásait.

 

A kutyák alapkiképzése kb. 3 hónapig tart, ez alatt megtanulják a legalapvetőbb gyakorlatokat. Ennyi időt mindenképpen érdemes kedvencünk tanítására fordítani. A kutyakiképzés, – amellett, hogy a városban élő kutyatartó számára kötelesség is –, rendkívül jó sportolási lehetőség. Az is jó érzés, amikor az ember látja, hogy a kutyája milyen szépen fejlődik, egyre többet tud. Végezetül még egy érv: minden kutya igényli a foglalkozást, és rendszerint meg is hálálja szófogadással, gazdája iránti fokozott ragaszkodással.