Szabó Zsolt (segéd)

MNJK 3101 szervezetének kiképzési felelőse
B kategóriás segéd

1971-ben születtem Salgótarjánban. Kutyás múltam, mindössze 10 évre tekint vissza. Ez idő alatt ez a tevékenység életem egyik legfontosabb részévé vált. 2004-ben kerültem az MNJK Salgótarjáni Helyi Szervezetének kutyaiskolájába első kutyánkkal. 2005. év végén kezdtem el az MNJK kutyakiképző tanfolyamát. Itt ismerkedtem meg Vörös Lajossal, aki minden hallgatónak a segítségét ajánlotta. Én éltem vele. 2006. tavaszán tettem kiképzői vizsgát, és néhány hónap elteltével már Lajosnál tanultam a segédelés alapjait.

A sors úgy hozta, hogy a Salgótarjáni helyi szervezet vezetője kilépett az MNJK-ból, és ránk maradt a helyi szervezet és a kutyaiskola vezetése. 2006. nyarától vagyok az MNJK 3101 szervezetének kiképzési felelőse. Még ugyanabban az évben beléptünk (a helyi szervezet akkor tagjai), a helyi sportegyesületbe szakosztályként, és megalapítottuk kutyaiskolánkat Bátonyterenyén, melyet azóta is működtetek. A BVSE kutyaiskola vezetése mellett rendszeresen heti 2-3 alkalommal jártam Budapestre, és dolgoztam, tanultam Lajos iskoláján. Emellett rendszeresen megfordultam Alsóörsön Rusvai Zoltánnál, akitől szintén sokat tanultam, részt vettem a Halászi Kutyás tábor segédtanfolyamán.

2007-ben az MNJK segédminősítő vizsgáján „C” kategóriát szereztem. További két év tanulás után 2008. októberében, az MNJK vezetősége és a rendező mogyoródi helyi szervezet bizalmat szavazott nekem, és a Nemzeti Bajnokságon segédelhettem. 2009. márciusában az „B” kategóriás, versenysegéd minősítést szereztem. 2009-ben az általunk rendezett II. VB kvalifikációs versenyen, a Palóc Kupán, szeptemberben pedig az MNJK főtenyészszemléjén segédeltem. Ehhez az évhez kötődik a szakmai pályafutásom eddigi legnagyobb eredménye. A 2009. évi WUSV VB-n, Krefeldben az első sorból szurkolhattam, a csapat segédjeként, az általam (őrző-védő ágazatban) kölyökkorától készített Zeuszházi Félix-nek és Fekete Csabának, akik sikeresen kvalifikálták magukat a vb-re, és ott tisztességgel helyt álltak. Ezt követően 2009. októberében, a salgótarjáni rendezésű Nemzeti Bajnokságon, majd 2010. márciusában a Debreceni vb selejtezőn segédeltem. 2010. novemberében a Nemzeti Bajnokságon Bavaria Iván (Ricki) nevű kutyámmal 1-es szinten 1. helyezést értem el (sajnos ő nem sokkal ezután meghalt). 2011-ben mind a három kvalifikációs versenyen 1. számú segéd voltam: márciusban Jászberényben a Csibra István Emlékversenyen, áprilisban Kecskeméten a Dr. Pott György Emlékversenyen és májusban a Duna Kupán. Ezen kívül számos alkalommal voltam a különböző versenyeken nyomfektető.

Kutyaiskolánkon jó néhány kutya tett BH és különböző fokozatú munkavizsgákat. Jelenleg heti 1-2 alkalommal, de főként szombatonként dolgozom az Excellent Dog Training Centerben.

Munkám során a következő idézetet tekintem mottómnak:
“Minden nevelés és kiképzés titka, a meglevő hajlamok helyes felismerése és alkalmazása”
Max von Stephanitz